Acnetherapie
Acnetherapie Acne is een aandoening van de talgklier. Via de talgklier wordt talg geproduceerd die de huid soepel houdt. Bij een verstopping kunnen puistjes en mee-eters ontstaan. De huidtherapeut weet welke aanpak nodig is voor de verschillende vormen van acne en de behandeling van acne(-littekens). De behandeling door Huidtherapeut kan in combinatie met een behandeling van een arts gebeuren. Ook krijgt de patiënt verschillende adviezen mee voor thuis. Zodat een optimaal resultaat behaald kan worden.
De behandeling bestaat uit:
- manuele reiniging van de huid.
- dieptereiniging van de huid met behulp van medische/chemische peelings.
- rood/blauw lichttherapie.
- licht- en lasertherapie.
- camouflagetherapie.
- littekentherapie.
- adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens.
Dieptereiniging van de huid
Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huidporiën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje. Met behulp van peelings verwijdert de huidtherapeut de dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig gepeeld wordt, zullen mee-eters of comedonen zoals de talgophopingen genoemd worden minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd.
De huidtherapeut kan kiezen uit verschillende soorten peelings:
- mechanische peeling: scrubben of microdermabrasie.
- medische of chemische peeling: op basis van glycolzuur, fruitzuur, trichloonazijnzuur, Jessner of salicylzuur. Door de bestanddelen in deze peelings lost de bovenste huidlaag op en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte waardoor de huidstructuur verbetert.
Rood/blauw lichttherapie
Bij de rood/blauw lichttherapie maken wij gebruik van LED-licht dat een specifieke intensiteit en kleur heeft. Iedere kleur heeft een eigen golflengte met een uniek effect op de verschillende lagen van de huid. Lichttherapie stimuleert de doorbloeding van de huid en de spieren, ondersteunt de cellen die collageen en elastine aanmaken en werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Er komt geen ultraviolet of infrarood licht vrij, daarom is deze lichttherapie niet schadelijk voor de huid. Na een aantal behandelingen is de acne verminderd, ziet de huid er egaler en jonger uit en voelt hij zachter aan.
Lasertherapie
Met behulp van radiogolven worden minuscule gaatjes in de onderliggende huidlaag gemaakt. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen van binnenuit gestimuleerd. Deze zorgen voor een meer egale huidstructuur. Met een laserbehandeling kunnen ook acnelittekens verminderd en/of verzacht worden.
Carbon laser (peeling)
Behandeling met carbon laser (peeling) is een nieuwe techniek waarmee de bovenste huidlaag tot diep in de poriën wordt gepeeld. De carbon-peeling is een effectieve methode voor het verwijderen van rimpels, grove poriën, acne/littekens en het herstellen van een vette huid. De carbonlaser werkt van binnenuit in de huid en stimuleert de huid waar het aan elasticiteit ontbreekt.
Zowel de opperhuid als het bindweefsel van de lederhuid wordt sneller vernieuwd, de huid verstevigt en fijnelijntjes verminderen. Een carbonlaser peeling behandeling voor huidverjonging en huidverbetering geeft al na een keer resultaat. Het is een veilige pijnloze behandeling met de Q-Switched ND Yag Laser speciale carbon-peeling (medische koolstof).
Behandeling Uw gezicht wordt gereinigd met een oppervlakkige reiniging en warme kompres. Vervolgens wordt er een laag van het medische koolstof op uw gezicht aangebracht. Nadat carbonpeeling is opgedroogd, wordt er gebruik gemaakt van de Yag-Laser met een speciale filter om afschilfering te verrichten.Carbonpeeling verjongt de huid en verbrijzelt het vuil uit de poriën van de huidwat resulteert in een stevige, strakke en schone huid. De resultaten zijn wel altijd afhankelijk van de mate waarin de huid is verouderd. Na de afschilfering wordt de huid opnieuw gereinigd en ontdaan van reststoffen van het koolstofmasker.Tenslotte wordt de gezichtbehandeling beëindigd met een hydraterend masker van Epionce en nabehandelingscrème.
Acnelittekens
De huidtherapeuten bij Huid & laser clinics Nieuwegein kunnen de problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.
Wat kunt u zelf doen?
Wij adviseren u om:
- uw huid voorzichtig te wassen (1 à 2x per dag) met lauw water. Dep uw huid na het baden droog met een schone handdoek.
- zeep te gebruiken met een zuurgraad (pH-waarde) van 5 of lager.
- uw huid goed te beschermen tegen de zon, dit is vooral belangrijk na een dieptereiniging van de huid of een laserbehandeling. Een goede zonnebrandcrème heeft een hoge spf beschermingsfactor en is geschikt voor de acnehuid. Breng de crème een half uur voor het zonnen aan en herhaal dit om de twee uur.
- te kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen gebruikt.
- strakke en synthetische kleding (direct op de huid) te vermijden.
Soms helpt het gebruik van een peelingcrème op basis van glycolzuur,tretinoïne (vitamine A zuur), benzoylperoxide of fruitzuur.
Een acnedieet bestaat niet. Maar als u merkt dat u door een bepaald product meer puistjes krijgt, kunt u dat voedingsmiddel beter vermijden.
Wij raden u af om:
- puistjes zelf uit te knijpen of aan puistjes te krabben. Dit kan leiden tot meer ontstekingen en/of acnelittekens.
- uw huid te wassen met heet water en een reinigingsmiddel met een te hoge zuurgraad.
- uw huid stevig schoon te maken. Scrub de huid maximaal twee keer per week.
- sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol) te gebruiken.
Verwijzingen en vergoedingen
Voor de behandelingen van acne en acnelittekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling.