couperose (rode vaatjes)
Couperose is de aanwezigheid van meestal talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een andere medische term voor couperose is “essentiële teleangiëctasiëen ”.
Hoe ontstaat couperose ?
Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijk factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen:
- Couperose komt vaker voor binnen families.
- Overmatige zonblootstelling
- Mensen met lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose.
- Chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht
- Temperatuurschommelingen
- Alcoholgebruik
Hoe ziet couperose eruit ?
We zien voornamelijk op de wangen, neus en op de kin uitgezette rode en blauwe vaatjes. Door met de vingertop op het vaatje in te drukken verdwijnt de roodheid eventjes om na een paar tellen weer volledig terug te keren. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk. Couperose dient te worden onderscheiden van de aandoening Bij rosacea komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen; bij couperose treden deze verschijnselen niet op.
Hoe wordt de diagnose van couperose gesteld ?
De diagnose wordt op het blote oog gesteld. Er is geen huidbiopsie voor nodig.
Wat is de behandeling van couperose ?
- De meest elegante en effectieve manier om couperose te behandelen is met behulp van een vaatlaser.
- Een andere manier is het dichtbranden met elektrocoagulatie.
- Ook zijn er crèmes van diverse merken verkrijgbaar die de roodheid bij couperose ietwat doet verminderen maar nooit in staat zijn om de bloedvaatjes te doen verdwijnen. Eventuele branderige of prikkelende gevoelens kunnen door gebruik van deze crèmes wel wat verminderen.
- Tot slot, is camouflagetherapie door onze huidtherapeuten uiteraard ook een zinvolle aanvulling om de ontsierende vaatjes overdag te verbergen.
Wat kunt u zelf doen aan couperose ?
Zoveel mogelijk prikkels vermijden waardoor bloedvaatjes kunnen gaan uitzetten. Bijvoorbeeld beschermen tegen zonlicht en verminderen van alcoholgebruik.
Wat is het beloop van couperose ?
Couperose is een aandoening die niet vanzelf overgaat. Het kan in de loop der jaren soms stabiel blijven maar soms zelfs ook kan uitbreiden bijvoorbeeld naar het hals- of decolletégebied.